Van plan om een schenking via een hand- of bankgift te doen als eindejaarscadeau? Dan doe je dat best nog vóór de verlenging van de zogenaamde ‘verdachte periode’, die vanaf 1 januari 2025 in Vlaanderen ingaat. In deze blog verduidelijken we wat schenkingen, schenkbelasting en de verlenging van de verdachte periode inhouden.
Schenkingen en schenkbelasting
Er zijn verschillende soorten schenkingen: onroerende schenkingen (bv. de schenking van een huis) en roerende schenkingen (bv. juwelen, geld, aandelen, …). Afhankelijk van welk soort schenking je doet en wie deze schenking ontvangt, varieert de schenkbelasting.
Een schenking verloopt in principe via een notaris, die een schenkingsakte opstelt en registreert. Bij die registratie betaal je schenkbelasting. Als je bijvoorbeeld 50.000 euro schenkt aan je kinderen, dan betalen zij doorgaans 3% schenkbelasting (1.500 euro). Het voordeel? Over deze geschonken goederen hoeven je kinderen later bij jouw overlijden geen erfbelasting meer te betalen, omdat de schenkbelasting al is betaald.
Niet-geregistreerde schenkingen
Roerende goederen kan je echter ook schenken zonder tussenkomst van een notaris. Je schenkt ze dan via een hand- of bankgift, zonder schenkbelasting. Registratie van deze schenking is niet verplicht, maar er hangt wel een risico aan vast. Als de schenker tijdens de risicotermijn – de verdachte periode – komt te overlijden, moet de ontvanger toch nog erfbelasting betalen op de schenking. En die kunnen natuurlijk een aanzienlijk deel van de schenking afromen.
Dit risico wordt nu des te groter, nu de verdachte periode voor schenkingen vanaf 1 januari 2025 niet drie, maar vijf jaar zou bedragen. Concreet betekent dit dat voor alle niet-geregistreerde schenkingen die plaatsvinden vanaf 1 januari 2025, een verdachte periode geldt van vijf jaar. Voor niet-geregistreerde schenkingen vóór 1 januari 2025 blijft een verdachte periode van drie jaar gelden.
Erfbelasting vermijden
Om hoge erfbelasting te vermijden, zijn er ook enkele alternatieven die je kan ondernemen. Allereerst kan de schenker afwachten en de registratie van de schenking uitstellen tot het laatste moment. Als de schenker bijvoorbeeld ernstig ziek wordt en te weten komt dat hij de termijn vermoedelijk niet zal overleven, kan de schenking alsnog geregistreerd wprden. Bij een plots overlijden is de erfbelasting dan wel onvermijdelijk.
Een tweede alternatief is een schenkingsverzekering afsluiten. Bij een schenkingsverzekering sluit de ontvanger van de schenking een tijdelijke overlijdensverzekering af op het hoofd van de schenker.
Als de schenker overlijdt binnen de verzekerde periode, dan betaalt de verzekeringsmaatschappij een bedrag uit aan de ontvangers dat overeenkomt met de verschuldigde erfbelasting. De premie die hiervoor betaald moet worden, komt doorgaans een stuk voordeliger uit dan de schenkbelasting bij de registratie van de schenking, wat vooral afhankelijk is van de leeftijd van de schenker.
Advies nodig over schenkings- of overlijdensverzekering?
Onze verzekeringsmakelaars helpen je graag met plezier verder.
Nu nog snel schenken?
Ben je van plan binnenkort een schenking te doen? Overweeg om dit nog voor het einde van het jaar te regelen. Schenkingen vanaf 2025 vallen onder een nieuwe termijn van vijf jaar, terwijl je dit jaar nog kunt profiteren van de kortere driejarige termijn. Zo beperk je de kans dat de ontvangers van de schenking later erfbelasting moeten betalen.