Een zomer vol events, maar hoe zit de verzekering voor vrijwilligers?
13/08/2024

Het weer toont het misschien niet elke dag, maar het is volop zomer. En dat wil zeggen: heel wat evenementen, festivals, buurtfeesten en sportactiviteiten. Enthousiaste vrijwilligers zijn vaak een belangrijke steunpilaar hierin, maar hoe zit het met hun verzekering? En zijn er bepaalde rechten en plichten?

Vrijwilliger: meer dan een helpende hand

Een vrijwilliger is niet zomaar iemand die een handje toesteekt. Er werd in het verleden een wettelijke basis vastgelegd die specifiek geldt voor vrijwilligerswerk. De wet van 2005 omschrijft de drie criteria waaraan een vrijwilliger moet voldoen:

  • De persoon is vrijwillig actief: de activiteit gebeurt tijdens de vrije tijd en zonder druk. De vrijwilliger kan op elk moment stoppen met zijn ondersteuning.
  • De vrijwilliger werkt onbezoldigd: er wordt geen loon uitbetaald, maar een kostenvergoeding is wel mogelijk (maximaal €34,71 per dag, €1.388,40 per jaar). Ook reiskosten kunnen worden terugbetaald.
  • De activiteit die uitgevoerd wordt, is ten dienste van een organisatie zonder winstoogmerk (vzw) of stichting van openbaar nut en gebeurt tijdens de vrije tijd.
Vrijwilliger vs. verenigingswerker

Let op: vrijwilligerswerk kan soms verward worden met verenigingswerk, maar er is een belangrijk onderscheid. Verenigingswerkers zijn werknemers die tegen een beperkte vergoeding activiteiten uitvoeren, zoals sporttraining geven of begeleiding bieden bij natuurwandelingen. Voor hen geldt er een arbeidsovereenkomst en zijn er verplichte verzekeringen nodig, met name BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid) en Ongevallenverzekering.

Wie is aansprakelijk bij een ongeval?

Stel: tijdens het feest laat een vrijwilliger per ongeluk een plateau met drankjes vallen en glazen breken. Een bezoeker van het event stapt daarna in het glas en zit met enkele snijwonden in de voeten. Wie betaalt de schade? In principe is de organisatie dan aansprakelijk, niet de vrijwilliger. De verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Vrijwilligers dekt de kosten voor de medische verzorging van de bezoeker.

Maar stel dat de vrijwilliger keer na keer glazen breekt of opzettelijk schade berokkent, dan is de organisatie niet aansprakelijk. Specifiek wordt de organisatie vrijgesteld wanneer de fout opzettelijk is, repetitief of ernstig.

En schade aan de vrijwilliger?

Voor Vlaamse organisaties die actief zijn in de sectoren welzijn, volksgezondheid en gezin, is het wettelijk verplicht om hun vrijwilligers te verzekeren. Deze verzekering dekt lichamelijke letsels, zaakschade, ziektes en besmettingen die vrijwilligers oplopen tijdens hun vrijwilligerswerk, zowel op locatie als tijdens verplaatsingen.

Voor organisaties in andere sectoren of regio's is het geen wettelijke verplichting om een ongevallenverzekering voor hun vrijwilligers af te sluiten. Toch is het sterk aan te raden om dat te doen. Zo zijn de vrijwilligers beschermd tegen de financiële gevolgen van een ongeval of andere schade tijdens hun vrijwilligerswerk.

Wat met de auto van de vrijwilliger?

De BA Autoverzekering is verplicht en moet door de eigenaar van het voertuig worden afgesloten. De BA-vrijwilligersverzekering van de gemeente dekt geen schade veroorzaakt door het gebruik van een motorvoertuig. Als een vrijwilliger zijn eigen auto gebruikt voor een opdracht, is hij zelf verantwoordelijk voor het verzekeren ervan. Veroorzaakt hij schade aan een derde partij met zijn voertuig? Dan valt dit dus onder de eigen BA Autoverzekering.

De gemeente of vereniging kan echter een Omnium-opdrachtverzekering afsluiten, die schade aan het voertuig van de vrijwilliger tijdens zijn werkzaamheden dekt. Dit is een aantrekkelijke optie voor alle organisaties die vrijwilligers inzetten.

Wens je als organisatie meer info over een geschikte verzekering voor je vrijwilligers?

Maak een afspraak met een verzekeringsexpert bij Goens Verzekeringsburo, we helpen je met veel plezier verder.