Micromobiliteit: een groeiende trend, maar ook goed verzekerd?
23/12/2021

Smart Cities zijn een groeiend fenomeen, waarbij alles evolueert door de ontwikkeling van algemene informatietechnologie. Een slim transportsysteem maakt daar deel van uit, en daarin speelt micromobiliteit een belangrijke rol. Denk aan elektrische steps, Segways, speed pedelecs en bakfietsen. Maar kun je deze ook verzekeren? Jazeker!

Wat is micromobiliteit?

Het gaat hier om alle kleinere vormen van voertuigen die ingezet worden om je te verplaatsen. Specifiek zijn ze licht, praktisch en compact. Veel mensen pendelen bijvoorbeeld naar een grootstad om dan aan het station hun trip verder te zetten met een elektrische step of fiets. Intelligent met mobiliteit omgaan en je efficiënt verplaatsen, daar draait het om.

Kan ik mijn step verzekeren?

Elk toestel voor zachte mobiliteit kun je laten verzekeren. Zowel je e-step als je bakfiets, of zelfs je hoverboard. Best probeer je de transportmiddelen eerst een aantal keer uit vooraleer je ermee over de openbare weg raast. Het zal je eigen veiligheid en van andere zwakke weggebruikers alleen maar ten goede komen.

Deze kunnen allemaal verzekerd worden via de familiale verzekering als het voertuig tot maximum 25 km/u rijdt, denk aan bijvoorbeeld een gewone step of skeelers. Wie sneller gaat, denk aan speed pedelecs, valt onder een andere categorie maar daarover hieronder iets meer.

Ben ik fietser of voetganger?

Je verkeersstatuut hangt af van je snelheid. Wie zich stapvoets voortbeweegt, mag met zijn e-step op het voetpad rijden. Je volgt dan ook de regels van een voetganger en steekt over aan een zebrapad. Ga je sneller, tot 25 km/u, dan word je als fietser aanzien en volg je de bijhorende verkeersregels.

In Nederland is het vandaag reeds verplicht je elektrische step te laten verzekeren. In België denken ze hier ook over na, maar voorlopig bestaat geen officiële verplichting en wordt het niet als motorvoertuig aanzien. Wanneer je een variant met zadel aankoopt, die tevens sneller gaat dan 25 km/u, moet je wel Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) bezitten.

Speed pedelec: een geval apart

De opmars van de speed pedelec hoeft geen verrassing te zijn. Met een vermogen tot 4000W en een maximumsnelheid van 45 km/u komt hij dicht in de buurt als vervanger van de auto, maar daarnaast is hij ook veel mobieler.

De minimumleeftijd voor dit toestel is 16 jaar en de bestuurder heeft minstens een brommerrijbewijs nodig. Daarnaast moet je de speed pedelec formeel inschrijven en een nummerplaat aanvragen. De verzekeringsmaterie errond is vandaag eerder complex. Bij vragen hierover, contacteer zeker je makelaar.

Goeie voornemens in 2022?

Wie van plan is vanaf volgend jaar zijn auto meer aan de kant te laten en nog vragen heeft over het verzekeren van zachte voertuigen, aarzel niet ons te contacteren!